Ingrediente:
- 10 flori mari soc
- 500-600 gr zahăr brun sau miere de albine (300 gr)
- 1 lamîie mare
- un borcan de 5 litri
- 3-4 litri de apă
Preparare:
- Se spală florile de soc dacă nu ai avut noroc și le-ai cules imediat după ploaie și se pun în borcan. Se amestecă într-un vas cantitatea de apă necesară (la un borcan de 5 litri este necesar cam 3-4 litri de apă) cu zahăr sau miere, amestecînd pînă se topește tot zahărul sau mierea.
- Adăugati sucul de la o lămîie și restul lămîii, tăiată felii. Se pune apoi apa cît să acopere totul.
- Se lasă la loc însorit pentru 3-4 zile zile (depinde cît e de cald sau cît de acidulată doriți să fie socata).
- În fiecare zi amestecați în borcan dimineața și seara și gustați socata. Cînd a ajuns acidulată și vă pișcă de limbă, strecurați-o și o puneși-o în sticle, în frigider.
- Rece e cuvîntul cheie. 🙂